Archive

Monthly Archives: November 2007

There is no such thing as nacreous aragonite. Aragonite is the main composition of nacreous shell, other one is chonciolin. Why am I telling this? ’cause I’ve just finish an essay about it, took me whole night, crushing my plan to study for econs!.

Blogging is one of the ways to improve english.

This consensus triggered me somehow, long time ago. Anyway, I don’t want to talk about it right now. Later dude.

My life is busy right now. Everyday I have to do the things that I supposed to do during the strike. No, no. I actually have done something during the strike, what I mean is the stuff that my profs accumulate into fine grain sediment and blow it to us. Now, we have to pick all the particles as fast as we could, and keep it.

Tests every week, I am feeling like a U of T students now. Darn!

My colleagues improvising dialogs of “Mafia Kampung”.

WARNING: they are untrained professionals, any illegal action or personification is accidental. No animals and digital camera were harmed during the process.

It’s been a while…is it? I believe so. Here I am again, updating my blog. What’s the point having a blog if we don’t keep it updated (who ever eat the chili, feel the spice). Laziness get in the way most of the time. Some good writers will never have such problem, idea spurt from nowhere, except the phenomenon the ‘writer’s block’.

Mind my English, it’s not suitable to take for granted, or examples, or whatever. Take this as a warning to the critics out there.

 

I just read one of my partner’s blog, it was a mix and random stuff put together in one post. Very interesting. A blogger, what I assumed never try to make a rough draft of their post. Maybe some of them do, but not me. I’ll type whatever come to my mind, what I feel, and etc. Then, come choices, english or malay?

Let me switch. Pardon me.

 

Tentang cara penulisan blog, ada antara blogger di luar sana memilih untuk menggunakan bahasa yang biasa kita dengar saban hari, seperti percakapan harian: ko, kalo, sbb, dan sbgnya. Ada juga yang memilih untuk menulis esei SPM, iaitu bahasa yang strukturnya elok, tahan lasak dan berilmiah. Selalunya mereka yang menulis sebegini ada menggunakan unsur-unsur keagamaan, falsafah dan sains (kombinasi yang telah membentuk dunia). Ini juga satu hal yang ingin saya sampaikan.

Antara pelbagai blog yang saya terokai di laman web, selalunya dari rakyat Malaysia, kebanyakanya dalam rangka yang boleh difahami. Maksud saya, ianya boleh difahami oleh setiap lapisan umur. Mereka ceritakan satu-persatu idea, pengalaman dan pengetahuan yang boleh dikongsi. Kalau tidak dikongsi, bermakna tak boleh. Tetapi, ada juga blog yang menggunakan ayat yang ringkas, seperti menceritakan babak yang penting dalam hidup mereka semalam, 2 jam yang lepas atau tidak pernah berlaku. Selalunya, blog-blog seperti ini, tak mudah difahami, melainkan imaginasi setinggi KLCC.

Ada antara penulis yang menarik, mereka jadikan blog mereka sebuah pentas fiksyen, yang boleh dijadikan buku jika boleh. Ada juga mengarang syair, sajak, pantun, dan etc. Ada juga tidak menulis dengan baik, tetapi memaparkan gambar-gambar yang mengungkap seribu makna (macam lebih-lebih jer). Tahniah kepada mereka.

 

Aku gemar membaca blog – dengan struktur yang baik – yang memberi ilmu, dan fiksyen. Itulah niat aku asalnya bila menerbitkan blog. Tetapi aku lebih cenderung kepada menulis apa aku rasa, dan apa aku lihat. Aku berhajat menulis fiksyen yang menggunakan ilmu dan akal. Tetapi hajat itu tidak sampai. Aku bukanlah seorang pengguna waktu yang bijak. Separuh masa aku penuhi dengan ulang kaji, suku lagi dengan ibadat, dan suku lagi dengan melihat cerita kartun. Bila masa aku untuk mengarang fiksyen? Tunggu pencen.

Selalunya, bila aku baca blog-blog sebegini, aku tertidur. Nghuahahaha.

 

Di negara aku, blog boleh menjadi pengancam. Tindakan berat dikenakan ke atas mereka yang ringan, yang menyalahi peratuan: mengancam ketenteraman sesetengah pihak. Kalau di China, aku tak tahu apa terjadi. Tak pernah tahu. Taknak tahu pun.

Aku pernah mereka sebuah blog mengarut satu ketika dahulu. Aku guna imej-imej mental dan fantasi yang terlintas difikiran. Itu paling spesel sekali, aku nak buat lagi. Malangnya masa tidak mengahalang, aku tinggalkan dulu niat itu.

Oh ya, tajuk blog tiada kena-mengena dengan isi blog. Aku terfikir pasal efek strike selama 3 minggu. Untuk pengetahuan ramai, strike telah pun tamat, dan aku ada kelas rabu ini.

 

Busy,busy,busy…